Hotovo life - 10. February 2020
header_image

Appka, ktorou pomáhame učiť a recyklovať

Spolu s košickými vysokoškolákmi sme vyvinuli aplikáciu, ktorá uľahčuje triedenie odpadov.

V Hotovo už vyše desať rokov spolupracujeme na vývoji IT riešení s partnermi z celého sveta a za ten čas sme mali šancu stretnúť sa fakt s pestrou škálou riešených problémov. Z vlastnej skúsenosti preto vieme, aké je dôležité, aby vysokoškoláci ešte počas štúdia premieňali na prax to, k čomu pričuchnú v škole.

Wasti projekt

Aj preto sa každý rok zapájame do Živých IT projektov, ktoré organizuje Katedra počítačov a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. V rámci nich majú možnosť študenti vysokých škôl spolupracovať s technologickými firmami na vývoji prototypov rôznych IT riešení.

V praxi to vyzerá tak, že študenti spolu s mentormi firiem počas štyroch mesiacov pracujú na zadaných projektoch. Pod dohľadom ľudí z praxe tak môžu na vlastnej koži zistiť ako sa líže med pri práci na konkrétnom zadaní. Od jeho počiatku až po vytvorenie finálnej aplikácie. Ako sa napríklad pracuje v tíme, ako sa prekonávajú problémy, zvláda stres, manažuje samotný projekt, prijímajú rozhodnutia a dodržujú termíny. A time manažment je napríklad dosť podstatný. Nie je dôležité niečo len vymyslieť a naprogramovať, ale aj dodať načas. To sa mimochodom učíme celý život.

Slide 1 of 4



Slide 1 of 2


V tomto roku sme do finále Živých IT projektov postúpili s aplikáciou Wasti, ktorá umožňuje ľuďom kontrolovať, kedy a aký druh odpadu bude v ich blízkosti vyzdvihnutý firmou, ktorá zabezpečuje zber a zvoz odpadu. Študenti zabodovali a obsadili parádne 3. miesto! A my môžeme s radosťou skonštatovať, že študentov, s ktorými sme spolupracovali, nemusíme vôbec triediť. A keď vydržia v nastúpenom trende, môžu na naše dvere zaklopať aj po skončení vysokej školy.

A ako sa to celé upieklo si pozrite vo videu 🙂


READ MORE